Termeni și condiții

Suntem un grup de oameni din Oradea care se bazează pe educația și morala creștine. De 30 de ani, prin resurse proprii, grupul nostru contribuie la clădirea unui viitor mai bun al comunității din care facem parte. Am ajuns, iată, la maturitatea necesară demarării unui proiect de întrajutorare a semenilor noștri, oameni aflați în dificultate, oameni fără adăpost și fără mijloacele necesare de a asigura o educație solidă copiilor lor. Așa a luat ființă Asociația Sfântul Nicolae Oradea, din dorința de a ne ajuta semenii, cei alături de care viețuim în această zonă a țării.

Privim cu tristețe numeroase statistici care confirmă un adevăr crunt: România a ajuns să fie cea mai săracă țară printre săracii Europei, ocupând ultimul loc în aceste clasamente. Dincolo de acest adevăr, în urma numeroaselor vizite și acțiuni în teren, am ales să ne implicăm în cazuri în care copiii sunt crescuți de un singur părinte, familii cu mulți copii care trăiesc sub limita unui trai decent și de oameni neputincioși, cu boli grave sau handicap. Este foarte dificil să schimbăm întregul peisaj, dar ne vom încăpățâna să credem că proiectul nostru va fi preluat și în alte zone de oameni asemenea nouă!

Până acum ne-am canalizat eforturile în mai multe direcții:

1. Creăm condiții decente în casele copiilor. Fie că izolăm casa pentru a nu mai pătrunde frigul, reparăm un perete care stă să cadă sau construim toalete în casă – toate acestea le facem pentru familii cu venituri reduse, din mediul rural, încercând să oferim copiilor normalitatea unei vieți decente.

2. Oferim hrană bătrânilor singuri. Ajutăm persoanele în vârstă, singure și neputincioase, care locuiesc în satele din apropierea orașului Oradea și care se luptă să aibă un trai decent. Le ducem mâncare proaspăt gătită de trei ori pe săptămână și le acoperim alte nevoi urgente.

3. Aducem căldură în casele friguroase. Pentru mulți dintre beneficiarii noștri confortul căldurii în casă este un beneficiu pe care nu și-l pot permite. De aceea ne îngrijim ca soba și lemnele să nu lipsească din căminele lor pe timp de iarnă.

4. Sprijinim elevi cu rezultate bune la învățătură, dar cu posibilități materiale reduse. Lipsurile de acasă și prejudecățile îngreuiază viața elevilor premianți. Pentru a le veni în sprijin și pentru a aprecia eforturile pe care le fac în ciuda circumstanțelor, le oferim burse pentru a-i susține în efortul lor.

5. Ne implicăm în educația copiilor defavorizați. Organizăm activități interactive pentru copiii din mediul rural, prin care încercăm să creăm un mediu potrivit, unde copiii să se distreze, să învețe lucruri noi și interesante, care să le fie folositoare în drumul lor spre maturitate. De asemenea încercăm să le fim alături pentru a acoperi cât mai mult lipsurile de acasă.

Credem că fiecare gest de binefacere contează și face diferența, de aceea ne implicăm în mai multe cazuri care ne solicită sprijinul și suntem acolo să ajutăm cu ce e nevoie. Oferim alimente, sprijin financiar, lemne pentru foc, haine noi copiilor care au nevoie și facem plăți la facturi restante. Pe mai departe, noi, cei de la Asociația Sfântul Nicolae, ne-am propus construirea unui prim loc în care oameni nevoiași și familiile acestora să se bucure de: ADĂPOST, HRANĂ, SERVICIU, EDUCAȚIE și SĂNĂTATE! Ne dorim nespus demararea acestui prim proiect la nivelul județului Bihor și în acest scop am achiziționat un teren de 10.000 de metri pătrați în localitatea Hidișelu de Sus, la mică distanță de Municipiul Oradea. Aici vom crea o comunitate, prin construirea unui complex de case ce vor fi oferite gratuit spre folosință familiilor cu copii aflate în nevoie. Tot în cadrul acestui complex va funcționa și un centru multifuncțional, loc în care voluntarii și angajații Asociației Sfântul Nicolae vor desfășura activități cu copiii, după programul de școală.

Cu sprijinul autorităților locale și a companiilor din regiune vom încerca să găsim locuri de muncă pentru adulții din așezământul Asociației Sfântul Nicolae. Vom acorda o atenție sporită tuturor programelor sectoriale de reconversie profesională a populației adulte din zonă și a tuturor cursurilor de calificare în diverse meserii. În paralel vom crea un proces de monitorizare a progresului făcut de cei ce locuiesc în așezământ, atât adulți, cât, mai ales, copii. Ne dorim să atragem în acest proiect și alte companii din zonă, oameni care au înțeles că doar prin noi înșine putem determina o schimbare activă a stării actuale. Observăm cum, în ultimii ani, din ce în ce mai mulți oameni și-au îndreptat atenția spre sine. Fie și-au alocat timp pentru a se cunoaște pe sine, prin sesiuni de meditație acasă sau prin practicarea jurnalului de emoții, fie au ales să ceară ajutorul unui specialist care să-i îndrume în acest proces de autocunoaștere. Lucru extrem de bun, pentru că avem nevoie să știm cine suntem, cu bune și cu rele, să ne acceptăm cu toate, să ne iertăm, ca să ne putem iubi. Ce omitem în schimb este să dăm mai departe din învățăturile câștigate. Astfel, deși iubirea crește în noi, nu crește și față de semeni.